top of page

Приказка за неволята

Подаръци от Дядо Коледа или приказка за неволята

Всеки от нас е критичен към себе си, има изисквания, налага си норми на поведение. Понякога имаме претенций и изисквания към другите и очакваме те да се променят по начин, за който си мислим, че ще е правилния за тях. Колко удобно - другите са ни виновни за всичко. Претенциите са ни само към дугите. А колко би било хубаво,ако всеки погледне себе си и промени това, което не харесва, така най- малкото ще даде повод на другите да се замислят, че промяната не е мираж. Позитива от това естествено ще е повече за променящият се . Често чуваме изрази от рода на - “искам да стана нов човек”, “след празниците ще ..” и т.н. истината е, че всяка минута може да създадем новото начало. За да започнем да спортуваме, да се храним разумно и да се откажем от вреден навик не ни е нужно да е 01.01! малко сме свикнали някой друг да ни свърши работата обаче! Дали ще е Дядо Коледа или Неволята... все едно....

Най- добре е сами да станем Дядо Коледа! Най-подходящия момент е сега!

Мечтата за нов живот след 01.01, ако е необходимо да има дата от която да започнем промяната, датата наближава. Необходимо е да се подготвим сега- последните дни от отиващата си година- да направим списък с всичко, което искаме да променим, но най-важното е да имаме план за действие, не кога ще започнем.

Да се погрижим за себе си- за собствените си емоции да се замислим за това, как се презентираме пред другите. Всеки има право да избере своята позиция - победител или жертва. За всяко едно твърдение, ще намерим примери от живота си, но кое от тях ще ни е по-полезно - преценете сами. Ако направим равносметка за изминалата година в какво сме успели и в какво сме се провалили. Да започнем с успехите, да похвалим себе си. Не си струва обаче да се корите за провалите си - това само ще нагнети чувство за вина и негативизъм, който не ни помага. Ние сме направили своите изводи, получили сме уроците си. Нека първия подарък, които подготвим за празниците бъде подарък за себе си.

Ето и моя подарък :

Oсвободите ли се от тези фиксации, празничните дни ще бъдат приятно натоварени:

- Задължително отделете време за себе си! Не пропилявайте цялото си време само в дейности, насочени към семейството или приятелите, дори това да Ви доставя удоволствие.

- Опитайте да не се натоварвате със свръхамбиции и желания по празниците – да ги направите “идеални”.

- Поставете си реалистични цели и разпределете рационално времето си.

- Не се разочаровайте, ако празниците не минат така, както сте искали или свикнали да бъдат.

- Наслаждавайте се на предпразничното настроение около вас. Например, разходете се по улиците и се потопете в магията на коледните светлини, витрини и украси.

- Не се страхувайте да пробвате нещо ново. Потърсете начин да отбележите празниците по по-различен начин, в сравнение с други години.

- Прекарвайте повече време с хора, които ви подкрепят, одобряват и са загрижени за вас. Създайте нови приятелства, ако ви се случва да оставате сам по празници, или пък се свържете с някого, с когото отдавна не сте поддържали контакт.

Весели празници! Светлина в дните ви!


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page