top of page

Вълшебната пръчица или приказка за теломерите

ЗАБАВЕТЕ СТАРЕЕНЕТО И ЖИВЕЙТЕ ПЪЛНОЦЕННО

Остаряването и смъртта са неизменни житейски обстоятелства, но начинът ни на живот зависи от нас изцяло - изборът дали да живеем пълноценно и по-добре до дълголетни старини е наш. В процеса на остаряването ДНК на нашите клетки постепенно се уврежда и така клетките необратимо остаряват и спират да функционират.

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА ТЕЛОМЕРИТЕ?

Теломерите са крайните участъци на хромозомите, състоящи се от ДНК нишки. Те са обвити в протеин, носят генетичния материал и са отговорни за клетъчното делене. Учените твърдят, че с остаряването теломерите се смаляват и по този начин се изчерпват ресурсите на организма за възстановяване на тъканите на различните органи. Всеки път, когато клетката се дели, за да се създаде нова клетка, теломерите се скъсяват, докато достигнат дължина, при която клетката не може повече да се дели и тогава тя застарява или умира.

Вълнуващ факт е, че процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне. Нобелова награда за това откритие получава д-р Елизабет Блекбърн, която твърди, че теломерите просто изпълняват командите ни и поглъщат всяка инструкция, която им даваме. Начинът ни на живот може да ускори процеса на стареене или да го забави!

И няма нищо чудно в това, че хора на една и съща възраст изглеждат по-млади или по възрастни. Скъсяването на теломерите, а от там и остаряването, не се случва еднакво бързо при всички хора и зависи от генетика, заобикаляща среда и начин на живот. Имаме нова причина да сме спокойни и да се грижим за себе си, защото краят на живота и здравето ни зависят от избора ни! С конкретни действия бихме могли да поддържаме стабилно състояние на теломерите си.

КАКВА Е НАШАТА РЕАЛНА БИОЛОГИЧНА ВЪЗРАСТ?

Съществува начин да разберем колко възрастни са органите ни и как можем да осигурим здравословна среда за себе си и да подобрим здравето си и генетичния материал за поколенията след нас. Генетичен тест за изследване на теломерите прави дисекция на здравето ни на клетъчно ниво, за да покаже как клетките ни остаряват. Кръвният тест Telomere Analysis Technology® (TAT) е една от най-точните и съвременни технологии за тестване на теломери, благодарение на която можем да разберем каква е реалната биологична възраст на тялото ни. Добрата новина е, че този тест се предлага вече и в България.

https://www.telomeri.bg/rjwz


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page