top of page

Едно мобилно приложение, което става и за мъже

Какво точно представлява приложението и

върху какво е изградено?

Мобилното приложение Анима е направено с цел да превърнем телефона в съюзник за борба срещу стреса. Всъщност, това са аудио записи с водещ глас, - упражнения за отпускане на ума, които може да се използват в различни ситуации.

Няколко са категориите за сега, тенденцията е да се увеличават и допълват постоянно. Можете да намерите категории - за спокойствие на ума и тялото, упражнения за визуализация на успеха, за справяне в моменти на панически атаки, релаксиращи упражнения за по-бързо заспиване. Категорията взаимоотношения е предназначена за различни междуличностните отношения от такива на работното място до семейни взаимоотношения. Тяхната цел да помогнат на хората да общуват по-продуктивно с другите и да не се разочароват, също и хората да забележат, че когато очакваш по-малко от другите, а разчиташ на собствения си ресурс, по-малко страдаш и по-малко се фрустрираш.

Кои са най-често срещаните проблеми с мъжкото ментално здраве и какво не подозираме?

Мъжкия образ го свързваме със сила, издръжливост, чувала съм майки да казват на синовете си: “нали си мъж, мъжете не плачат! “

И така, мъжете се научават да не показват чувствата си, да не споделят чувствата си и да се държат

“мъжки”, да, обаче и мъжете и жените са човешки същества, те имат нужда да споделят да отреагират емоция, колкото по-рано си го позволят, толкова по-добре. Емоциите е добре да се изразяват , това наричаме катарзис - освобождаване. В противен случай, може да се получи ефекта ” тенджера под налягане”, когато дълго време сдържаш емоциите си и положението става неудържимо, емоциите избухват, като вулкан.

Това, че мъжете държейки се “мъжки” задържат и подтискат емоциите в себе си, може да доведе до проблеми със съня, проблеми в взаимоотношенията, тревожни разстройства и други състояния, които нарушават ежедневния комфорт.

Много малко хора могат да си почиват качествено, всички знаем, че човешкия мозък винаги работи, дори и когато спим той произвежда сънища, един от начините мозъка да си почива са упражненията в Анима. Ако човек превърне в навик упражненията в Анима, той ще бъде по-релаксиран, по-здрав, а защо не и по-щастлив?

Коя от петте категории в приложението (спокойствие, справяне, мотивация, взаимоотношения и спорт) е най-проблемна и защо?

Не съществува общо валидна скала за измерване на това, как се отразява всеки един проблем на различните хора. Още повече, всеки има своя капацитет за справяне в различните ситуации. Може би една от важните категории е трениране в спокойствие, защото всички имаме нужда да успокоим ума си, а и винаги имаме право на избор как да се отнесем към всеки един казус в ситуациите в които изпадаме. Нагласата е много мощна техника за създаване на успех и неуспех - нека не забравяме това!

Защо мъжете се страхуват да говорят за психичното си здраве и терапия и колко опасно може да бъде това? Имаме ли напредък в това отношение?

Страхът им идва точно от това, да не развалят представата за себе си, и те си мислят, че всички очакват от тях да са силни и смели, страхуват се от това да не изглеждат слаби и в повечето случаи, се чувстват неудобно, когато споделят. Истината е, че потребителите на психологична помощ са повече мъже, такава е и Световната статистика.

Всъщност емоционалната интелигентност е способноста да споделяш и да съпреживяваш, а високата емоционална интелигентност е в основата на добра и качествена социална компетентност.

Кои са съществените предимства на приложението пред живия контакт (ако има такива) и кога да се засилим директно към консултация с психолог или психиатър?

Предимство е, че телефона винаги е в теб, така достъпа е моментален. Можеш сам да избереш какво да слушаш в момента. Категориите обхващат всички сфери в които човек може да изпита дискомфорт.

Когато е необходима психологична помощ, мобилно приложение за самопомощ, каквото е АНИМА, не може да бъде заместител, но може да подпомага подобна терапия.

АНИМА не е лекарство. Също не бива да се твърди, че АНИМА е за болни хора. Упражненията са в помощ на всички, които изпитват моменти на дискомфорт, загуба, негативни чувства, проблеми със съня. За да имаш тези казуси не е задължително да си болен и в същото време всеки един от нас в някакъв етап от живота си се сблъсква с подобни ситуации.

Можете ли да споделите няколко техники, които да запомним наизуст за моментите, в които нямаме батерия?

В моменти на преумора винаги можете да използвате техниката с дишането. Заемате удобна позиция и вдишвате дълбоко и издишвате, няколко пъти. Много по-лесно ще ви бъде, да си свалите и приложението. С него няма нужда да се затормозявате да помните нещо на изуст, просто пускате записа и се отпускате

- ТУК И СЕГА - по всяко време.

Приятно слушане!


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page