top of page

Грижите ли се добре за себе си?


На въпроса дали се грижим добре за себе си повечето от нас (без дори да се замислят) биха отговорили автоматично с „да, разбира се”. Ако обаче ни запитат как точно го правим, може би ще последва пауза. Или защото рядко отделяме време на себе си, или защото изобщо не полагаме грижа за самите нас - факт е, че за мнозина тя остава на заден план като „екстра“, която може да бъде пропусната, за да инвестираме време и усилия във важните за нас неща и хора.

Истината обаче е, че да се грижим сами за себе си не е нито излишен лукс, нито егоизъм. Само когато отдаваме полагащото ни се внимание към самите себе си можем да бъдем пълноценни партньори, родители, приятели, професионалисти, лидери...

За мнозина настоящата ситуация на несигурност, пред която е изправено цялото общество, е и време за равносметка и поставяне на дневен ред на въпроси като грижата за себе си. А добрите физическа и психическа кондиция са изключително важни, за да се справим успешно със стреса, който поражда непознатата до този момент ситуация, в която се намираме.

В какво обаче се изразява така необходимата ни грижа?

В това да се погрижим за здравословното си състояние или за менталното си здраве? Истината е, че двете са неделимо свързани, макар често да не си даваме сметка. Всеки организъм е уникална система, в която различните компоненти взаимодействат непрекъснато помежду си. Грижата за себе си е ключът към пълноценен живот, а тя буквално започва от самите нас. Ключът към нуждите на нашия уникален организъм се крие в нашия уникален генетичен код. През последните десетилетия достиженията и иновациите на съвременната генетика позволяват да опознаем гените си и да използваме това знание в услуга не само на телата, но и на умовете си.

Как собствените ни гени помагат в грижата за физическото и менталното ни здраве?

Ако вече си задавате този въпрос, трябва да знаете, че с помощта на генетичен анализ всеки от нас може да установи своя индивидуален риск от множество заболявания, в това число и психиатрични, и да предприеме холистични мерки за превенцията им като например промяна в храненето и начина на живот, прием на определени хранителни добавки и т.н. В практиката вече успешно се прилагат генетични тестове, чрез които грижата за здравето на всеки от нас може да бъде персонализирана спрямо нуждите и характеристиките на неговия организъм. Такъв е и тестът „Грижовно ДНК“, който успешно подпомага избора на терапевтичен подход както за физическото, така и за психичното ни здраве, които са толкова тясно свързани.

Известно е, че липсата на определени вещества в организма в комбинация с генетична предразположеност и някои външни фактори може да бъде причина за развитието не само на физически, но и на психични заболявания. На базата на анализ на 32 добре изучени гена „Грижовно ДНК“ дава ценна информация за предразположеността на организма към шест различни групи заболявания, свързани с менталното здраве и психиката ни. Това са когнитивни умения и мозъчна функция, стрес и емоционално здраве, кардиометаболитно здраве, стомашно-чревно здраве и имунитет, възпалителни процеси и дори сън. Тези фактори са индивидуални за всеки и вече могат да бъдат определени и диагностицирани с точност, благодарение на нашата собствена ДНК.

Така грижата за психичното здраве се персонализира и всеки може да получи лечение спрямо собствените си нужди и особености, за да живее пълноценен и качествен живот. Познавайки гените си, лесно можем да предприемем необходимите превантивни мерки, за да водим здравословен и хармоничен живот и да се грижим едновременно както за тялото, така и за ума си. А това означава да се радваме дълго на отлично физическо и психическо здраве без излишни тревоги.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page