top of page

Тайната на дългия и здравословен живот е разкрита!

Не случайно се използва израза “здрав дух - здраво тяло”. Здравата психика е основният фундамент за физическо здраве, става ясно от новите генетични изследвания, направени през последните години. Депресията е психично разстройство, което ускорява процеса на стареене, чрез съкращаване на теломерите - краищата, които предпазват хромозомите и информацията в тях. До този извод са достигнали учени от Свободния университет в Амстердам. Те изследвали 1900 пациенти в депресия, както и 500 души, които били здрави. Изследваните лица били на възраст между 18 и 65 години.

Учените припомнят, че с всяко клетъчно делене теломерите стават по-къси и в крайна сметка клетката умира. Резултатите от изследването показали, че при пациентите в депресия, теломерите са по-къси, отколкото при здрави хора. Наред с това било установено, че тежестта и продължителността на психичното разстройство също оказват влияние.

Хората остаряват по различен начин и важна роля в този процес играят теломерите - краищата на хромозомите, така да се каже, техните “защитни шапки”. Можем да си ги представим като пластмасата в краищата на връзките на обувки. Те предпазват от разнищване, а теломерите защитават генетичния материал по същия начин.

С деленето на клетката, теломерите стават малко по-къси, докато достигнат дължина, при която клетката вече не може да се дели, след това клетката застарява или умира. Колкото по-къси стават теломерите, толкова по-голяма е вероятността ДНК на клетките да се увреди. Така че, защитят ли се теломерите, може да се удължи живота на клетките.

Ензимът, който удължава изкуствено теломерите на клетките, е открит и в крайна сметка ще се елиминират възрастови заболявания, свързани с къси теломери, включително такива като диабет или заболявания на сърцето. Естествено, че не можем да живеем вечно, но можем значително да увеличим качеството на живота си и разбира се продължителността. Колкото по-кратки са теломерите, толкова по-податливи сме на болести като атеросклероза, диабет и други, свързани с възрастта заболявания. Ако поддържаме нашите теломери, можем да направим нашите години от живота по-здрави.

Човек може да намали щетите и да повлияе съкращаването на дължината на теломерите, както и да разшири факторите, които ги удължават. Два са основните фактори, които влияят върху дължината на теломерите.

Пагубно за дължината на теломерите е тютюнопушенето, както и стреса и токсините на околната среда. Чрез всеки от тези фактори нашите клетки се делят по-бързо и по-често. Всяко делене скъсява теломерите, така че клетките остаряват по-бързо.

Пушенето вреди на генетичния материал. Ако нашите клетки след това искат да го поправят, те ускоряват процеса си на делене. Резултатът е много по-висока вероятност от свързани с възрастта заболявания. https://www.telomeri.bg

Стресът от своя страна също влияе на нашите теломери директно. Резултати от научни изследвания сочат, че значително са засегнати теломерите при хората с хроничен стрес. Теломерите буквално “чуват” мислите ни, препоръчително е позитивно мислене, а интелигентния начин да се справим със стреса е психологична подкрепа и консултация със специалист.

Положителен ефект върху теломерите имат както физически, така и психологически фактори. Най-важните сред тях са: ежедневна физическа активност, която се е доказала като много ефективно средство за защита на нашите теломери. Тук са най-подходящи умерени кардио тренировки, здравословна диета, много плодове и зеленчуци, малко готови продукти и т.н.

Факторът, който най-много пренебрегваме, но е от изключително значение - упражненията за ума или така наречените техники за релаксация. Те могат да активират теломеразата. Това е ензим, който складира генетичен материал в краищата на генома. По този начин, клетките могат да се размножават почти неограничено, защото значително се забавя процесът на скъсяване на теломерите или дори го обръща.

Изводът е, че “вълшебната пръчица” е във Вашите ръце, направете необходимото за вашите теломери и се наслаждавайте на по-здрави години.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page