top of page

Коя е подходящата диета за твоя генотип?


Подходящата диета за едни, не е подходяща за всички, това разбира се не е нещо ново, но опита с теста Грижовно ДНК, който имам показва, че при голяма част от изследваните пациенти са открити генетични варианти, които сочат, че както когнитивните умения, така и здравето на сърдечносъдовата система могат да се подпомогнат от MIND диетата. Диетата MIND комбинира части от режима Диетичните подходи за спиране на хипертонията - Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) и средиземноморската диета, като и двете показват подобряване на когнитивните умения и сърдечносъдовата система. Диетата MIND набляга на приема на пресни плодове, зеленчуци и бобови храни. Диетата MIND включва също препоръки за определени храни като листни зеленчуци и горски плодове, за които се знае, че намаляват когнитивния спад, особено при хора, които се придържат дълготрайно към този режим.

За пациенти, които имат глутенова непоносимост, могат да се възползват от допълнителна консултация с диетолог.

Диети, включващи високи коцентрации на полифеноли от зехтин и олеинова киселина могат да подобрят кардиометаболитните показатели. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) препоръчва на възрастни да консумират не повече от 2300 mg натрий на ден, за да запазят нормално кръвното си налягане.

Физическата активност е на първо място

Доказано е, че физическата активност има положителен ефект върху много области на здравето. Генетични варианти, показват, че пациентите имат голяма полза от физически упражнения.

Пробиотиците и пребиотиците могат да допринесат съответно за пародонтитното и стомашно-чревното здраве.

Поддържането на високи концентрации каротеноиди като тези в портокалите, жълтите и червени плодове и зеленчуци, сред които са тиква, моркови, домати, може да понижи риска от деменция.

Всички знаят, че серотонинът е мозъчен невротрансмитер, но малцина са наясно, че 90% от него се произвеждат в храносмилателната система. Само 10% се синтезират в централната нервна система. Компрометираните нива на серотонин могат да доведат до диария или констипация. Правилно функциониращият стомашночревен тракт помага на мозъка сам да произвежда химичните вещества, от които има нужда, чрез мозъчни невротрансмитери.

Всъщност, невротрансмитерите са химикали, излъчвани от невроните, чиято цел е стимулирането на съседните неврони, за да може импулсите да преминават от една нервна клетка до друга през цялата нервна система. Милиарди невротрансмитерни молекули работят непрекъснато за поддържане функцията на мозъка и имат пряк ефект както върху физическите, така и върху психологическите функции на тялото, между които апетит, настроение, сън, сърдечна дейност, дишане, концентрация и др.

Съставът на всяко едно хранене има пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка. Храносмилателната система се нарича „втори мозък“. Той е контролиран от микрофлората на стомаха, която е сбор от милиарди микроорганизми. Те образуват колонии, наречени микробиом. Понеже тъканта на стомашночревния тракт е в по-голямата си част нервна тъкан, е логично да помислим, че микробиомът оказва влияние и на производството на невротрансмитери, и на нервната система като цяло.

Известен е факта, че това което работи за един, не винаги е подходящо за всички и е възможно, дори да не се отрази добре на здравето. В това се крие и причината за индивидуална диагностика, която най-точно би определила подходящата диета свързана с генотипа.

Тъй като всяко тяло е различно и всички ние реагираме по различен начин на определени храни и физически упражнения. Ако тялото ни е предразположено към недостиг на витамини и минерали, това би могло да повлияе върху начина, по който то функционира.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page